Ben Kimim

 
 
 

DELTA KANAT

 

Sportif havacılığın bir dalı olan Delta Kanat, 19 ncu yüzyılın sonlarında Chanute, Lillienthal, Montgomery ve diğer öncüler tarafından başlatılmıştır. Dünyanın hemen, hemen tüm ülkelerinde yapılan ve iyi eğitim gerektiren havacılık sporudur.

Üçgen şeklinde olan ve "Delta" olarak tanımlanan kanat iskeleti içi boş, eğilmeye dirençli ve havacılıkta kullanılan alüminyum tüplerden yapılır. Kanat iskeleti özel yapım ve dayanıklı kumaşla kaplanmıştır. Uçuş esnasında delta kanadın aşağı-yukarı (Roll) ve burnun aşağı-yukarı (Pitch) hareketleri, ağırlık merkezinin orta noktasında asılı durumda bulunan pilotun kontrol çerçevesi olarak adlandırılan alüminyum borudan elleri ile kuvvet alarak  vücudunu sağa- sola ve ileri - geri hareket ettirmesiyle yapılır.

Kalkış ve iniş yapılacak alanın düz ve etrafında direk, ağaç, kule ve benzeri engellerin bulunmaması şarttır. Bu özelliklere ek olarak hava durumu, rüzgârın yönü ve kuvveti delta kanadın uçuşuna uygun olmalıdır. Termik hava akımlarının durgun olduğu sabahın erken saatleri, akşamüstü ve alacakaranlığa yakın saatler sarsıntısız bir uçuş için en uygun zaman dilimleridir.

Normal olarak delta kanatlar iyi bir termik akımın oluştuğu yaz mevsiminde 5,000 - 10,000 feet arasındaki yükseklikte 100 mil (165 km.) mesafeyi uçabilirler. Deneyimli delta kanat pilotu uygun hava koşullarında bu değerlerin çok üstünde uçabilir. Örnek olarak 18,000 feet (Yaklaşık 5,900 metre) irtifa ve 300 mil (Yaklaşık 495 kilometre) üzerinde bir mesafe uçularak rekor kırıldığı gözlemlenmiştir.

 

ÇEŞİTLİ DELTA KANAT FOTOĞRAFLARI

Fotoğraflar: Hang Glide Utah
Hazırlayan: Ercan ÇETİNERLER
Kaynak: Kaynaklar / Yurtdışı / Sıra No.: 26 ve 28